Vart är din tidsbank?

Hejsan alla monsterdiggare! (Om ni är för unga för att känna igen frasen så sök efter "Hemlige Arne" på youtube. När ni inser att de i min ålder har vuxit upp med enbart sådana barnprogram en kort stund  av dagen och i övrigt  bara tråkiga vuxenprogram på TV’n så finns det en chans att ni får en helt annan förståelse för de saker vi hör som ni kan anse är underliga😉).

Söndag är här igen. Den dagen som för längesedan ansågs vara en helig vilodag har idag på många sätt bytts ut mor en förberedelsedag inför kommande arbetsvecka. Eventuellt ska arbetskläder vara både tvättade och strukna innan måndagen gör entré, mentalt förbereder vi oss eventuellt inför ett föredrag, något viktigt möte eller en upphandling som behövs klaras av på ett förstklassigt; proffesionellt sätt. Några spenderar en stor del av söndagen vid spisen för att förbereda matlådor inför kommande vecka.

För den som jobbar heltid och endast sover 6 timmar per natt, samt pendlar 1 timme till och en timme från jobbet så finns det en risk att man blir väldigt trött, därtill ska man helst orka socialisera, kanske besöka gymmet och sköta eventuella vardagssysslor i hemmet.(Fnulan och Kamilla  räkna även in att det ska skjutsas till allehanda aktiviteter som matcher och träningar etc😉).

Har du räknat på hur mycket kvalitetstid du hinner få med din familj under en "normal" arbetsvecka?
Har du barn som går i förskola så fundera lite på hur mycket tid de spenderar på sitt "jobb" när du börjar ledsna på eventuell trots, utbrott eller gråt. 

Jag är inte på något sätt ute efter att ge dig skuldkänslor eller liknande. Jag vill bara att du tar en sekund och funderar över hur det kommer sig att utmattningssyndrom har ökat så starkt? Hur kommer det sig att missbruk ökar och kriminalitet?
Hur mycket tid får barnen med vuxna individer? Har vi vuxna orken att verkligen medvetet lyssna på barnen när de vill säga något eller kan det kanske vara så att vi försöker lyssna men är för distraherade av allt annat så att vi inte riktigt, till fullo, kan ta in det barnet berättar?

Förr i tiden kunde man klara av att försörja en familj hyfsat på en lön i hushållet, det är jag tacksam över. Det fanns annat som var galet, så klart, men min mamma var hemma med mig och mina yngre syskon ett antal år. Vi hade dessutom nära kontakt med både min mormor och min farfar. Idag verkar det allt vanligare att folk finner sig tvingade att flytta långa sträckor för att få jobb och äldre släktingar som bor kvar i orten man kom ifrån ser man bara vid speciella tillfällen. Så synd, i de flesta fall så skulle de, med sin livserfarenhet säkerligen kunna påverka de yngre generationerna i en mer positiv riktning än där vi är idag.

Om du inte jobbar så finns ju risken istället att du tror att du saknar värde. Psykisk ohälsa ger dig omgång efter omgång och säkerligen har det hänt att du på kvällen någon gång funderat över hur du ska orka med ytterligare en dag. Människan är ju ofta så att upplever vi inte att vi har en funktion att fylla eller uppgift att utföra så halkar vi så lätt ner för depressionen och ångestens brant.
Till Dig vill jag säga att du har en funktion att fylla även om du inte ser den själv där du är i ditt nu. Du sysselsätter andra (du ser faktiskt till att de som jobbar med olika funktioner inom vården kan få sin lön), du lär människor runt omkring dig hur tufft andra faktiskt kan må (set är kanske inte en superrolig uppgift men ack så viktig) och en dag så kommer även du vända din blick mot solen och visa alla oss andra att oavsett hur jobbigt man har haft det så kan man alltid kämpa sig fram till den tidpunkt då det är dags att sprida ut sina vingar, flyga och få känna sin sanna styrka.

Jag dömer ingen för de prioriteringar de gör så länge det inte inverkar alltför mycket på mitt eget liv så klart. Räkna på tiden ni får över efter sömn, arbete, skola osv det finns en chans att den kan ge er en gnutta mer tålamod åt era närmaste och att ni värdesätter den tiden som är kvar ännu mer än idag.

Du är bra.
Du fixar det.
Du är värdefull.
Du är viktig.
Du är en vinnare.
Jag tror på Dig.

Kommentarer:

1 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

Det finns någonting så sorgligt bakom detta, tiden med livet som nu får ges mindre och mindre tid i samhället. Vi bekostar våra liv och våra barns liv, samt våra äldres på detta. Vi ska jobba ihjäl oss. Jag arbetar 75%, provade 80% ett tag men för mig är det för mycket. Dessutom studerar jag, men studierna är mest roliga. Mitt jobb är dock inte mitt liv utan det är familjen. Jag vill inte arbeta heltid, det är inte min grej alls. Jag har alldeles för mycket respekt för familjen och livet för att låta jobbet ta 100% av livet ifrån mig.

Svar: Ja och dessutom hinner du med att hjälpa andra mammor, det är så fint att du gör set men visst är priset bra mycket mer än vill tro.
Sara

2 Hanna:

Väldigt sant att dagens krav och måsten är en bidragande faktor till uttmattning. Min pappa säger ofta till mig ”det enda man måste här i livet är att dö” låter ju kanske deppigt men när man börjar reflektera över det så är det sant.

Svar: Någon sa att det enda säkra med livet är at vi kommer att dö en dag så vår uppgift borde vara att leva så mycket som möjligt till den dagen
Sara

3 Moa Hansson :

Det du skriver är så himla sant, barnen spenderar minst lika mycket tid som vi borta och är i många fall mycket tröttare än oss vuxna!

Svar: Precis, sen är ju vi också bara människor och det är klart att vi, vuxna, också får vara trötta och lite mer lättirriterade ibland. På en lagom nivå. Men det är så lätt hänt att man blir irriterad och fräser till mot barnet och sen kommer det dåliga samvetet. Om vi kommer på oss redan när vi börjar känna av det och kan påminna oss om hur jobbig barnens dag måste ha varit (alla ljud t,ex i både förskola och skola, träning i konflikthantering m.m) så kanske det kan ske mer sällan.
Sara

4 Annica:

Åh.. Känner igen mig. Nu flyttade jag inte långt ifrån för jobbets skull, utan för att jag träffade min stora kärlek.. 110 mil ifrån mina föräldrar. Detta har nu resulterat i att enbart min äldsta har träffat morfar IRL, de andra har ju pratat/sett honom på Skype osv. Mormor träffar de kanske en gång per år, om ens det..

Svar: Det jag ser som positivt är att dina barn nog är en väldigt modig person som genomförde en sådan flytt och även om ni bor långtifrån varandra så har du ju faktiskt sett till att de iaf har någon kontakt.
Sara

5 Jennysvardag:

Så bra skrivet. Sen sonen föddes så har jag försökt att höra allt för honom. Och det gör jag fortfarande. Jag vill ha så mycket mer tid med sonen än vad som är möjligt känns det som

Svar: ❤️ Det märks
Sara

6 Madelene :

Så himla bra skrivet! Känner igen lite men om man omvandlar de till skola istället för jobb

Svar: Ja skola är exakt samma sak, helt vrickat egentligen hur mycket tid man lägger på annat än de som räknas mest
Sara

7 Olga:

Ja Gud det där är nog en hjärtefråga för många. I Sverige har vi ju previlegiet att ha ett välfärdssamhälle som tar hand om oss om vi själva inte skulle kunna det och så finns det LAS och fackföreningar som gör att vi kan få ha ett hyfsat balanserat liv. Ibland är det bra att minnas hur lyckligt lottade vi är jämfört med majoriteten av världen, även vår förebild USA där man knappt får mammaledighet, semester och sjukvård

Svar: Ja, de som stred för fackets existens i Sverige -vilken tur att de fanns och påverkade allas våra liv.. Många ur yngre generationer verkar tro att det hi har är en självklarhet..
Sara

8 Deveny:

Det er ikke rart at vi brenner ut. Vi skal være perfekte med alt. Vi skal takle alt og alle. Det går ikke, vi er ikke laget til å være på døgnet rundt. Det ligger ikke i vår kontruktsjon.

Svar: Det är skrämmande att tänka på vad vi utsätter oss för..
Sara

9 Fröken Rödlök:

Jag var också en Monsterdiggare när jag var yngre :) Haha!! Jag har rätt mycket kvalitetstid faktiskt, men så har jag ju inga barn som skall tas om hand och sånt där... samt så är min sambo väldigt snäll och fixar oftast maten här hemma.
Beroende på när jag slutar i skolan får jag vänta 1 eller 4 timmar på tåget hem, sedan tar det 1 timme att åka tåget också... men när jag kommer hem kan jag oftast bara sätta mig i soffan och en stund senare får jag maten serverad =) Lyx.

Svar: Tråkigt att själva färden hem kan dröja så länge men jag är glad att du har det så pass bra och avslappnat hemma.
Sara

10 Fnulan:

Många tror klart att kvalitetstid måste vara att man gör något särskilt. För mig kan det faktiskt vara att göra läxan och borst tänderna ihop. Det är minst lika viktigt som allt annat eller hur.
Vi har valt att jag arbetar 75% på hemmaort för Miras skull. Blogga kan jag göra hemifrån med henne hemma också. MEN då är jag inte med henne i tankarna tillräckligt.
Tack för länk sweetie

Svar: Att göra läxan tillsammans är garanterat kvalitetstid även för henne så klart. Att få vuxnas fokus är mer värt än allt lördagsgodis i världen! 75% tror jag är bra när man har barn hemma om man klarar av det ekonomiskt. Barn behöver verkligen få den där tiden❤️
Sara

11 Junitjej:

Så viktigt inlägg!! Att hinna med alla måsten är svårt. Nu har jag inga barn, men jag tycker ändå inte att man hinner med allt som man önskar. Jag är rätt trött när jag har kommit hem från jobbet.

Svar: Ja och så är det nog för alla man är trött. Man behöver inte vara förälder för att ha svårt att orka allt, har man inte barn så tänker jag att då har man säkert skaffat sig andra vanor att lägga sin tid på. Innan mina sladdisar kom så hade jag tre stora hundar och jag var trött då med.
Sara

12 Mirre:

Ja man har extremt mycket krav på sig ölverallt och såklart kan det slå en bakut ibland

Svar: Ja, jag tycker att det känns lite jobbigt att kraven även ökar på barnen. Både vuxna och barn skulle kunna behöva lite mindre krav, både från sig själva och andra och ersätta det med mer kärlek istället. Kram
Sara

13 Johanna:

Hur galet ändå att barnen spenderar så mycket tid på skola/förskola, sedan ska de på aktiviteter efteråt osv. Inte konstigt att de är trötta, de behöver semester och lov precis som vi. Kram <3

Svar: Ja, det gör mig rätt ledsen att se hur snabbt barnen måste växa upp idag.
Sara

14 Moa Larsson:

Det är väldigt väldigt väldigt lätt att tappa bort sig själv där bland jobbtimmarna. Jag har snittat 240 timmar i månaden sedan i somras, och när jag nu i januari går tillbaka en vanlig heltid blir jag stressad över att jag är hemma så mycket. Sjukt hur blind man kan bli! Tack för att du uppmärksammar det! ❤️

Svar: Jag har en halvtidsanställning, det är ju jättebra när man har småbarn.. dessvärre så hamnade jag i någon galen jakt på extratimmar istället.. Totalt idiotiskt men det var/är ju så kul att jobba!
Sara

15 Chanelle:

hahahaha ååh jag älskar den frasen! Kollade på mycket på Trasan och Banane när jag var liten :D
Jag håller med om mycket. Jag blir så ledsen att kraven kryper ner i åldrarna mer och mer. Man ska börja med betyg tidigt, man ska börja med läxor ännu tidigare.. Jag hoppas att jag ska kunna jobba lite mindre än 100% när jag har barn så jag kan vara hemma mer. Men det är såklart något man får se om det går ihop då, men det är iaf ett mål/dröm :)

Svar: Krav ställs tidigare och barndomen går så snabbt ändå. Barn förväntas bete sig på ett speciellt sätt annars så sjunker de i vuxnas ögon ganska så snabbt. Programmen de ser på tv består ofta av oproportionella kroppsfigurer som de sen ser upp till och vill vara som. Jag har också reflekterat över det. Vi är inte skapta för den snabba utvecklingen till vuxna människor och inte heller för att klara av den mängden information som vi bombarderas med varje dag.
Sara

16 Josefine:

Ja jag håller med dej! Det är inte konstigt man går in i väggen i dagens läge. Man ska jobba heltid, barnen, ta hand om hushållet osv. GÄrna ha fritid med. Man behöver mer timmar om dagen. Inte klokt att vi stressar osv.

Svar: Och så ska man hinna med sina vänner och följa senaste nytt, samtidigt som man är ständigt anträffbar på mobilen..
Sara

17 Anna:

Jag började faktiskt fundera ganska mycket över just det här under hösten. Som egenföretagare har man väldigt sällan koll på hur mycket tid som går till jobbet. Man släpper ju liksom inte det bara för att man kommer hem. Jag tänker ibland att jag kanske skulle bokföra min tid lite för att strukturera upp och lämna mer tid till annat.

Svar: Det tror jag att du skulle tjäna på att göra. Som egen företagare är du ju dessutom extra utsatt med tanke på att OM du skulle gå in i väggen så är det inte ”bara” att ringa in en vikarie.
Sara

18 Hanna Karlsson:

Det här inlägget är så tänkvärt. Det är så mycket tid som går åt till att scrolla på telefonen eller att barnen spelar tvspel länge. Det är tid son vi egentligen kan göra saker tillsammans.

Svar: ❤️ Ja, tiden vi har tillsammans är så begränsad ändå.
Sara

19 Dsndrs:

Jag tycker att det är så tragiskt att man inte kan få lön för att vara hemmafru, eller hemmaman, det ska givetvis funka åt båda håll. I allafall det är synd att man inte kan få vara hemma med barnen. Min mamma var sjukpdnsionär och fixade alltid mellanmål åg oss när vi kom hem från skolan. Jag önskar jag kunde ge mina barn den lyxen ❤

Svar: Jag kan bara hålla med dig!
Sara

20 Dsndrs:

Jag tycker att det är så tragiskt att man inte kan få lön för att vara hemmafru, eller hemmaman, det ska givetvis funka åt båda håll. I allafall det är synd att man inte kan få vara hemma med barnen. Min mamma var sjukpdnsionär och fixade alltid mellanmål åg oss när vi kom hem från skolan. Jag önskar jag kunde ge mina barn den lyxen ❤

21 Sarah:

Jag tror inte jag har hört talas om hemliga Arne :P Jag gillar inte söndagar :P

Kommentera här: