Omedvetna signaler..

Föreställ dig att under tre dagar tillbaka i ditt liv alltså onsdag, torsdag och fredag som passerade oss, så kunde du inte höra något alls -du har varit döv. Skulle du ha uppfattat alla de människor du har mött under de dagarna annorlunda?

Chansen är troligen rätt stor för att du iallafall skulle ha uppfattat en del av de människorna annorlunda. 
Varför?
För att utan möjligheten att tolka deras ord hade du högst troligen, tolkat deras kroppsspråk istället.
Du hade nog ganska snabbt börjat se människor på ett annat sätt. Vi människor är ju så fantastiska på att säga en sak, mena något annat och med kroppsspråket visa något annat. Det är nog inte så underligt att vi kan bli lite förvirrade ibland i kontakten med andra människor.
Nästa gång du spelar in en videosnutt under en sammankomst av något slag där flertalet människor fastnar på filmen så prova attdet den med ljud först. 
Efter en stund så se den igen, men denna gång utan ljud och försök att tolka de olika människorna genom deras kroppspråk, vad förmedlar deras kroppsspråk egentligen?
Det är ganska intressant då väldigt mycket av de signaler som vi sänder ut, omedvetet, med kroppen ofta är en reaktion på de signaler vi har tagit emot från andra.

En del människor med olika funktionsvarianter är mästare på att tolka andras kroppsspråk då de, under sin uppväxt, inte alltid har klarat av att ta in och processa all verbal kommunikation. Flera av de som har haft det så kan troligen intyga att människor kan vara väldig motsägelsefulla när det kommer till att uttrycka sig verbalt och visa något med kroppsspråk.

Om du inte har kikat på det förut så är det ett tips från mig till dig, du har en helt ny värld att upptäcka!

Kommentarer:

1 Sarah:

Det där med att tolka kroppsspråk behöver inte vara så lätt faktiskt :) Jag får börja kolla på det mera :P

Svar: Det är rätt spännande när man inser att människor säger så mycket annat än det som de egentligen menar.
Sara Stödberg

2 charlottelinden.se:

Ja, sådant här är onekligen intressant! Det där med att testa att spela upp en video både med och utan ljud skall jag faktiskt testa :D Spännande ju!

Svar: Det är verkligen intressant när man analyserar det mer ingående. Med tanke på vad du pluggar så tror jag att du bara kan vinna mer om du har riktig koll på vad folk undermedvetet visar oss snarare än deras ord.
Sara Stödberg

3 Kamilla:

Jag som är både kärare och Ateljerista insatt i REggio Emilas synsätt på lärande säger bara att människan har 100 språk men rövas på de allra flesta.

Svar: Läste bara lite snabbt nu om det och fann det väldigt intressant. Glad att du påpekade det och skickade mig i en riktning för lärande. Tack!
Sara Stödberg

4 Ullie:

ja det är otroligt att de tar in hur du gör istället för säger . de är så mycket mera för kroppspråk .
tänk om vi visste hur mycket kroppsspråk vi ör igentligen då vi ppratar ja viftar med armarna säger min man fniss
ha en fin söndag raring kram

Svar: Det gör jag också, pratar med armarna alltså!
Sara Stödberg

5 Michelle :

Helt rätt . Hade jag varit sov i tre dagar hade jag nog sett världen på ett helt annat perspektiv . Det gör man ju o det e inte så konstigt . Intressant inlägg 💕

6 Emelie:

Kroppsspråk är verkligen en så stor del i människors kommunikation, även om att många av oss kanske inte tänker på det. Då förstår man hur viktigt det är speciellt för dem som tex inte hör 🙂

Svar: Ja eller de som inte kan uppfatta nyanser i tonen hos den som talar.
Sara Stödberg

7 Liw:

Intressanta tankar! Personer som har svårt att utrycka sig verbalt utvecklar ju ofta ett väldigt tydligt kroppsspråk för att kompensera. De som är väldigt verbalt duktiga behöver ju inte göra det. Roligt tips att kolla en videosekvens utan ljud och se vad man tror de säger. Sen se om det stämmer. Ska testa 👍

Svar: Ja pröva vettja!
Sara Stödberg

Kommentera här: